Open en Kwetsbaar

Heb jij wel eens een enorme inspanning geleverd waarna je doodop was? Je voelde je misschien moe, leeg en alles was je teveel. Dat gevoel kan heel sterk zijn bij vrouwen die een kind op de wereld hebben gezet. Hun bekken en borsten staan open, hun buik is leeg en vol lucht. Letterlijk en figuurlijk staan deze kraamvrouwen open voor allerlei indrukken en dat maakt hen heel kwetsbaar. Ook al horen en lezen vrouwen van alles tijdens hun zwangerschap, de KRAAMTIJD is vaak ONDERBELICHT en OVERVALT hen. Dit hoorde ik terug van verschillende deelneemsters. Moeders die al eerder zwanger waren geweest hadden dit als meest brandende tip: Onderschat De Kraamtijd Niet!

“Je voelt je raar, er gebeurt van alles, je kunt niets hebben en je relatie met je partner en familie verandert totaal. Deze keer ga ik de kraamperiode beter voorbereid in” zei een deelneemster.

kraamtijd kraamvrouw hulp spoort post nataal post natal zwanger pregnant
Wat kunnen wij allemaal leren van deze vrouwen? Dit kun je beginnen als je je leeg en kwetsbaar voelt na een enorme inspanning: doe niets meer dan voor jezelf (en zij die afhankelijk van jou zijn zoals een baby) zorgen en laat anderen voor jou zorgen. Hoe? Laat je boodschappen bezorgen, zeg afspraken die teveel zijn af, stel jouw handelingen even uit.

Het Post Natal Support Network informeert en helpt prille gezinnen hoe ze zich voor kunnen bereiden op hun kraamtijd en bemiddelt tussen gezinnen en goede, onvoorwaardelijke hulp.

Dansen bij Mamadans is natuurlijk ook een uitstekende voorbereiding. Op de activiteiten worden vrouwen geïnformeerd over alle lichamelijke en geestelijke veranderingen die spelen in de kraamtijd en ze leren met dans verantwoord te bewegen tijdens de kraamperiode. Probeer het zelf!